Duurzaamheid

Wetenschappers en bedrijven noemen zeewier de grondstof van de toekomst. Niet alleen omdat het veel inhoudstoffen bevat zoals eiwitten, calcium en vitamine en mineralen maar ook omdat het duurzaam kan worden geteeld. De Verenigde Naties hebben 17 doelen  geformuleerd om tot een betere wereld voor ons nageslacht te komen. Nummer 1, is de belangrijkste. Zeewier draagt bij aan een groot aantal van deze doelen om tot een betere wereld te komen.

Leven op land en in water

Zeewier wordt op zee geteeld en ontlast daarmee onze landbouwgrond (SDG15). Daarnaast heeft het telen van zeewier positieve effecten op de biodiversiteit onder water (SDG14). Het is een kraamkamer voor oa jonge vis en schaal- en schelpdieren.

Schoon water en geen honger

Zeewier is rijk aan essentiële inhoudstoffen, in gebieden waar landbouw lastig is ivm het klimaat kan zeewier een oplossing bieden voor voedselproblematiek (SDG2). Zeewier neemt stikstof en  fosfaat op wat weer zorgt voor schoon water. De fosfaten zijn afkomstig van oa visfarms (SDG6).

 

Klimaat

Vergisten van zeewier tot biogas is een duurzaam alternatief voor fossiel (SDG7). Ook kan het combineren van zeewierfarms en windmolenparken leiden tot nog beter renderende duurzame energie. De plantaardige eiwitten uit zeewier kunnen dierlijke eiwitten vervangen, wat minder methaanuitstoot betekent. (SDG13)

Impact

Zeewier teelt en de verwerking daar van leidt tot meer werkgelegenheid (SDG8). Door een deel van onze (plantaardige) eiwitten van zeewier te halen wordt de druk op het land een stuk minder en zal de CO2-uitstoot verminderen. Ook neemt zeewier CO2 op en ontstaat dus uiteindelijk een duurzame en leefbare leefomgeving (SDG11)

Close Menu