Algen

Algen is de verzamelnaam voor een aantal groepen eenvoudige organismen  die aan fotosynthese doen en niet behoren tot de ‘hogere planten’ of ‘landplanten’ . Er bestaan 2 soorten algen: macro-algen, beter bekend als zeewier en micro-algen, ook wel fytoplankton genoemd. Algen doen aan fotosynthese, een bijproduct van dit proces is zuurstof. Geschat wordt dat algen meer dan 50% van ons zuurstof produceren.

Zeewier

Zeewier wordt al duizenden jaren gegeten, voornamelijk in Azië.  Zeewier, en dan met name Kelp, bevat veel jodium. In de jaren 60 was er in Azië een groot tekort aan jodium en besloot men voor het eerst op grote schaal zeewier te gaan telen.  De tweede boost kwam in de jaren 80 door de enorme vraag naar alginaat (bindmiddel), mannitol (zoetstof) en voor in de verwerking van voeding. Wereldwijd zijn er zo’n 16.000 soorten zeewier waar er zo’n 140 van worden geconsumeerd. 

Zeewierteelt

Zeewier kan op diverse manieren worden verkregen: wild-oogst, teelt op zee of teelt in bassins op land.

Zeewier wordt geteeld aan lijnen, netten of op doek. De lijnen en doek hangen tussen boeien en de netten onder drijvende buizen. De lijnen, netten of doeken worden geïmpregneerd met sporen (zaden) en worden vervolgens in zee gehangen. Afhankelijk van de soorten kunnen we het gehele jaar door zeewier telen en oogsten.

Bij teelt op land kan men gehele jaar door een zelfde soort telen. Al is telen op land wel veel duurder dan telen op zee.

 

Zeewierverwerking

Zodra zeewier is geoogst moet er zo snel mogelijk iets mee gebeuren want anders verliest het al z’n inhoudsstoffen. 

Het meeste zeewier wordt gedroogd. Dit gebeurt machinaal of door gebruik te maken van de warmte, dit kan alleen in landen met een warmklimaat. Vervolgens wordt het verwerkt tot vlokken of poeder. Een andere methode om zeewier te conserveren is door het te conserveren.

Vervolgens wordt het gebruikt als zeegroenten in salades of plantaardige producten. Maar ook als zoutvervanger, om voedingswaarde te verhogen of om een zeewierversie van product te maken.

Micro-algen

Micro-algen werden tot voor kort vooral gebruikt in diervoeder. Nu we ons er van bewust zijn dat we een deel van dierlijke eiwitten moeten vervangen door plantaardige eiwitten, zijn micro-algen een zeer hoogwaardige en goed alternatief. Algen komen zowel in zoet- als in zoutwater voor. De bekendste soorten zijn Chlorella (ontdekt door Nederlander) en Spirulina. Chlorella is een zoetwater alg, Spirulina is een zoutwater alg.

Algenkweek

Algen worden op diverse manieren gekweekt. De bekendste zijn de race-ways (open vijver) en buisreactoren (zie foto). In Nederland zijn een aantal bedrijven die zich bezighouden met algenkweek. Het voordeel van algenkweek is dat je het echt werkelijk overal kan doen. Woestijnachtige gebieden, op daken, drijvende systemen op zee, wegbermen en zelfs op vervuilde grond.

Algenverwerking

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Close Menu